Finns det något mer juligt brödrecept än just vört? Här hittar du receptet på mina goda vörtfrallor och tillhörande egen vörtkrydda.
Glutenfria Vörtfrallor
10 frallor
7,5 dl ljummet vatten, ca 25-30°C
2 msk olivolja
1 msk bakpulver
1,5 msk honung eller agave (uteslut eller tillsätt mer efter smak, jag valde honung)
0,5 dl linfrön
2,5 dl glutenfria havregryn eller hirsflingor
3,5 msk Fiberhusk
0,5 dl nyponskalmjöl
5 dl teffmjöl
1,5 tsk salt
1 dl färdig vörtkrydda (obs innehåller gluten!) eller min glutenfria vörtkrydda (finns längre ner)
Gör så här: Blanda vattnet tillsammans med olja och honung. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt till vätskan. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet. Smeten sväller inom några minuter till en deg. Låt degen stå i 10-15 minuter. Forma frallor med lätt fuktade händer och placera ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. Pudra lite extra mjöl över och täck med en bakduk. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 25 minuter. Låt svalna helt på galler innan de skärs upp.
Vörtkrydda 2 msk hel fänkål 2 msk hel anis 1 msk malen pomerans 2 tsk malen nejlika ev. 2 tsk kokossocker 1 tsk malen kanel 1 tsk malen ingefära Mortla fänkål och anis fint och blanda med de andra kryddorna. Förvara mörkt och förslutet.
Comments