n mattrend som växer sig allt större runtom i världen är ”salad in a jar”, dvs den smarta idén att förpacka sin sallad i en glasburk på ett sätt som gör att den landar perfekt på tallriken när du väl ska äta den. Konceptet ”sallad i burk” kommer med den enkla taktiken att stoppa dressingen och de tyngsta ingredienserna i botten och sedan placera lättare ingredienser ju högre upp man kommer, för att det på så sätt inte ska mosas och kladdas runt. Och med denna smarta idé kan du enkelt preppa dina sallader inför veckan då de håller sig fräscha i flera dagar. Jag älskar denna matsmarta idé och tänkte idag tipsa om hur man göra och tänka på för att få en så perfekt ”Sallad i burk” som möjligt.
Ingredienser 1 till 4 msk dressing Mix av råa och tillagade grönsaker, färsk och torkad frukt, nötter, ost och andra salladstillbehör. Salladsblad
Stor glasburk med återförslutningsbart lock Djup skål att äta i + gaffel
Instruktioner 1. Salladsdressing: Häll 1-4 msk av din favoritdressing i botten på burken, justera mängden dressing utefter hur mycket sallad du gör. 2. Hårda grönsaker: Efter dressingen lägger du ett lager med alla hårda grönsaker, så som morötter, gurka, paprika och rödbeta. 3. Bönor, baljväxter, gryner och pasta: Därefter ett lager med bönor, gryner och/eller pasta, så som kikärtor, svarta bönor och bönpasta. 4. Ost och protein (valfritt): Om du tillagar din sallad för att äta den inom loppet av en dag, lägg ett lager av ost och/eller protein så som tonfisk, kyckling, kokta ägg. Preppar du din sallad och inte tänker äta den inom loppet av ett par dagar -vänta med detta lager och lägg det på toppen av salladen den dagen du ska äta den. 5. Mjukare grönsaker och frukt (valfritt): Nästa lager består av mjuka grönsaker och frukt, så som avokado, tomater, skivade tomater eller torkade aprikoser. Preppar du din sallad och inte tänker äta den inom loppet av ett par dagar -vänta med detta lager och lägg det på toppen av salladen den dagen du ska äta den. 6. Nötter, frön och lättare gryner: Näst sista lagret du lägger är nötter, och frön, så som mandlar, valnötter, cashewnötter och solrosfrön. Om du gör en sallad med lättare och mer absorberande gryner så som quinoa eller hirs -lägg dem här på sista lagret istället för ihop med lagret med bönor. 7. Salladsblad: Allra sist lägger fyller du på med salladsblad ganska packad. 8. Förvara salladen: Skruva på locket och förvara sallade i kylen i upp till 5 dagar. Om du vill ha ost, proteiner eller mjuk frukt och grönsaker kan det vara en god idé att lägga i dem på toppen den dagen du ska äta salladen. 9. Servering: När du är redo att äta salladen, skruva upp locket och skaka ner salladen i en djup skål. Under själva skakningen brukar dressingen blandas om lagom mycket, om inte kan du alltid använda en gaffel för att blanda till det sista. Njut!
Comments