top of page
hej388

Saftiga kanelbullar (utan gluten, socker och valbart mjölkfritt + nötfritt)

Egentligen är jag inget större fan av kanelbullar, men ibland får jag ett sug och i helgen var jag bara tvungen att testa en receptidé som jag gått och filat på under semestern. Resultatet blev…. så jädrans goda kanelbullar som du kan äta med gott samvete. De är naturligt fria från gluten och vitt socker, medan jag har använt ekologiskt smör i kanelkrämen, men det går att använda kokosolja. Äter du dock smör så kan jag varmt rekommendera det! Åh, så gott, det blir nog en sats till i helgen då dessa slukades snabbt av både liten som stor! Som om det inte är bra nog att de smakar himmelskt, ja minst lika gott som traditionella kanelbullar och samtidigt är hälsosamma så är de oerhört enkla och snabba att baka. De slår vanliga bullar med hästlängder!



Bullar med kanelkräm aka super-kanelbullen 

Ca 10-12 bullar

Bulldeg

50 gram kokosolja

2 dl kokosmjölk (det vita lagret) 2 ägg 2,5 tsk bakpulver 2 krm salt 1 dl mandelmjöl* 1/2 dl rismjöl 1/2 dl bovetemjöl (eller 1 dl bovetemjöl istället för rismjöl) + extra för utkavling 1 dl pofiber (finns på glutenfria hyllan) 2 msk fiberhusk 1 dl kokossocker eller björksocker 1 tsk vaniljpulver 1,5 tsk nymortlat/mald kardemumma nypa salt Börja med att värma kokosoljan/smöret i en kastrull på svag värme tillsammans med sötning och kokosmjölk/kokosgrädde till en jämn smet. Blanda alla andra ingredienser och blanda sedan ihop med smeten. Blanda väl och låt stå i 15 min för att svälla och binda samman. Gör kanelkrämen under tiden. Sätt ugnen på 180 grader. 

Kanelkräm 80 gram färska dadlar utan kärnor + hett vatten 0,4 dl vatten 50 gram  rumsekologiskt smör eller kokosolja 1,75 msk mald äkta kanel

*= För nötfria bullar kan du byta ut mandelmjölet till ytterligare 1/2 dl rismjöl och 1/2 dl bovetmjöle

. Börja med att hacka dadlarna i småbitar, lägg i en skål och häll hett vatten över. Låt stå i ca 10 minuter innan du rinner av och  lägger i resterande ingredienser. Mixa med stavmixer väl till en slät smet.

PLatta/kavla sedan ut bröddegen med hjälp av bovetemjöl som hjälp för att inte kladda. Ha lite tålamod, bred sedan ut kanelkrämen på hela degytan och vik dubbelt. Skär sedan i avlånga längder på ca 1 cm i bredd och ringla/rulla till bullar. Lägg på en pappersklädd plåt och baka ca 15-20 minuter i ugnen. Njut!

144 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page