Härom veckan efter att bakat med mycket saffrans så blev jag så himlans sugen på en riktigt god paella, Spaniens nationalrätt. Och då saffranens högtid är just nu så var jag tvungen att slänga ihop en paella marisca – paella med skaldjur – med blomkålsbas istället för ris. Så jädrans gott att jag kommer laga om den i helgen. Min fina vän Paloma från Valencia brukar beskriva paella som Spaniens motsvarighet på pytt-i-panna: du tar vad du har och blandar ihop. Du kan skippa skaldjur och välja kyckling i, eller varför inte blanda dem bägge? Denna enkla paradrätt följer som vanligt mitt koncept om snabb men god vällagad hälsomat och kan med fördel bjudas som både fin- och vardagsmat. LCHF/Lowcarb/clean eating/PALEO -vänlig, utan gluten eller mejerier. Hoppas det ska smaka!
PAELLA
4-5 portioner
1 blomkålshuvud
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 dl vatten med grönsaksbuljong (jag älskar René Voltaires)
olja att steka i
ca 400 gram räkor
ett paket musslor
salt
1 paket saffran
2 dl ärtor
citron till servering
Börja med att hacka upp blomkålshuvudet till små bitar i storlek med riskorn och koka upp i en kastrull med vatten lite lätt. Hacka lök och vitlök och fräs ett par minuter i en grytkärl eller wokpanna (eller stor stekpanna), tillsätt sedan blomkålsriset och buljonvattnet och låt puttra i ca 10 minuter. Tillsätt saffran, räkor, musslor och salt och rör om ordentligt – låt puttra en stund till innan du låter vattnet rinna av och återigen sätter på plattan och häller i ärtorna. Stek på ett par minuter under omröring. Voila, serveras med en klyfta citron!
Comments