Om det är någon mejeriprodukt som jag gillar lite extra så är det definitivt färskost. Det passar i såväl matlagning och bakning som pålägg. Tråkigt nog är alternativen som idag finns på butikshyllan fyllda med en hel del onödigt skräp och de få ekologiska alternativ jag har hittat är inte gjorda i Sverige.. Men, att göra sin egen ekologiska färskost är hur enkelt som helst och dessutom bra mycket billigare än att köpa färdig. Ytterligare fördelar är att du kan göra den helt ekologisk, utan tillsatser så som socker och konserveringsmedel, och med mjölk från svenska kor. Win win win win win… Så idag tänker jag dela med mig av det hyperfantastiska receptet på enkel färskost och ge dig fria händer att smaksätta det som du själv vill. Att göra en sats för att ge bort hälften i en fin glasburk är en enkel men himla fin gå-bort-present till sommarens alla grillkvällar! Själv älskar jag att smaksätta min färskost med vitlök och örtsalt. Mmm! Imorgon kommer ett glutenfritt recept på underbara kex, perfekt att bre på sin egengjorda färskost! (:
FÄRSKOST
1 liter ekologisk filmjölk
3 dl ekologisk creme fraiche eller gräddfil (jag tar c.f)
Ev. något att smaksätta med om du inte vill ha naturell
Häll i filmjölk och creme fraiche i en kastrull och sjud till ca 60 grader, använd termpmeter och rör om ordentligt. Ta sedan fram en stor glasskål, sätt en sil över och placera en bakhanduk i -häll sedan röran i (så som bilden visar). Ställ sedan in i kylskåpet och låt stå över natten (eller minst 5 timmar). Färdig! Vill du sedan smaksätta så rör du i önskad smak, så som pressad vitlök, havssalt, örtsalt, persilja, soltorkade tomater med mera. Hoppas det ska smaka!
Comments