Som ni vet har jag tagit en sommarpaus med receptskapandet, men insåg just att förra årets julfavorit (som är minst lika god till midsommar) fortfarande låg som utkast på bloggen och var tvungen att få bli postad lagom till midsommar. För det är verkligen SÅ god!
En av mina favoritkomponenter på jul-, påsk- och midsommarbordet är utan tvekan min glutenfria skagencheesecake (klicka här för recept), vilket jag ifjol uppdaterade ordentligt genom att göra helt mjölkfritt och växtbaserat. Jag hoppade bokstavligt talat jämfota i köket när jag fick till alla steg – rena råvaror som gav precis rätt konsistens och smak! I mitt recept har jag valt att använda cashewnötter i basen som creme fraiche, vilket blir riktigt bra. Men du kan också byta ut den mot ”havre fraiche” som du köper färdig i butik. Jag har även använt mitt enkla (men åh så goda!) recept på äggfri majonnäs baserad på kikärtsspad. Men likadant här kan du såklart byta ut den mot färdigköpt majonnäs. Jag har valt att skära upp små bitar av tofu för att få till en lite matig konsistens (så som räkor annars brukar stå för i en traditionell skagen) efter inspiration av min vän Amalia som bjöd oss på en himla god vegansk skagenröra i höstas. Men för er som vill ha sojafritt så skippar ni över den ingrediensen helt – och vill ni enbart ha mjölkfritt och faktiskt äter skaldjur så kan ni såklart lägga till motsvarande mängd hackade räkor istället.
SKAGENCHEESECAKE
3 frallor av mitt teffbröd (klicka här för recept) eller ett gäng skivor från mitt formfranskebröd för LCHF/PALEO (klicka här för recept) 2 msk kokossolja eller ekologiskt smör*
Smula sönder brödet och blanda ihop med smält olja/smör. Tryck sedan ner brödsmulorna i botten på en springform och ställ in i kylskåpet.
Skagensmeten: 1 stor hackad rödlök ¾ dl tångkaviar (vegansk kaviar från tång, som du hittar den i vanlig matbutik) 2 msk citronsaft 2 dl majonnäs* eller vegansk majonnäs (enligt recept nedan) 2 dl cashew fraiche (enligt recept nedan) eller havre fraiche** 1 dl hackad dill 2,5 msk agar agar-flingor (ett veganskt ”gelantin” gjort på algen agar agar och som du hittar dem att köpa här – adlink) 1 dl vatten Eventuellt 2 dl tofu skärd i små bitar eller 200 gram skalade räkor* om du är ute efter Paleo/ mjölkfri LCHF Salt & peppar efter smak
* Ej vegansk ** Havre fraiche finns att köpa i matbutiken och är en havrebaserad creme fraiche
Börja med att göra din cashew fraiche och veganska majonnäs klar om du inte har köpt dem färdiga. Ta 1 dl cashew fraiche/havre fraiche och häll i den i en kastrull ihop med agar agar:flinorna, ställ åt sidan. Ta sedan fram en stor skål och häll i majonnäs, resten av cashew fraiche/havre fraiche, dill, rödlök och citronsaft, blanda sedan runt ordentligt så att det blir helt ihopblandat. Ställ sedan skålen åt sidan och värm upp kastrullen med cashew fraiche/ havre fraicheoch agar agar-flinorna under uppröring. Häll i vattnet och fortsätt röra om så att allt blandas ut, och värm upp så att det puttrar i ett par minuter. Ta då av kastrullen och häll i agar agar-smeten i skagensmeten och rör om ordentligt tills allt är blandat. Hacka upp tofun och rör i. Häll sedan över skagensmeten över brödbotten och ställ in i kylen i minst 6 timmar för att den ska stelna till. Servera den kyld och dekorera den gärna med färska dillkvistar, tångkaviar och skivad citron. Njut!
Vegansk majonnäs ½ dl kikärtsspad (det spad som blir kvar i förpackningen med kikärtor) ½ tsk vitvinsvinäger ev. ½ tsk dijonsenap ½ tsk salt ¼ tsk svartpeppar 2 dl neutral rapsolja (Garant har en ekologisk sort)
Mitt största tips när du ska göra majonnäs är att se till att alla ingredienser har samma temperatur, antingen kylskåpskall eller rumsvarm. Börja med att mixa ihop kikärtsspad, vinäger, dijonsenap, salt och svartpeppar med en stavmixer och i en skål med höga kanter. Tillsätt sedan oljan i en tunn stråle medan du mixar, till en slät och fluffig majonnäs.
Cashew fraiche 175 gram naturella cashewnötter (blötlagda I minst 6 timmar i vatten som täcker nötterna en bra bit) ½ dl vatten 1 stor nypa salt 2 msk citronsaft 2 msk neutral rapsolja
Börja med att blötlägga cashewnötterna i vatten i minst 6 timmar eller smidigast över natten. Sila bort vattnet och skölj nötterna innan du lägger i dem i en kraftfull mixer ihop med ½ dl vatten, salt, citronsaft och rapsolja. Mixa på hög hastighet tills det blir en len smet, vilket brukar ta minst 5-6 minuter. När konsistensen är len så häller du upp den i en burk och använder som vanlig creme fraiche. Till skagen cheesecaken använder du hela satsen.
Comments