top of page
hej388

Frozen vaniljcheesecake med hallonyta (utan gluten och socker +LCHF)

Åh, denna cheesecake alltså! Vi har sedan många år en matig kärlekshistoria ihop! Först i originalversion med socker och digestivekex, numera som en härlig efterrätt to die for utan vare sig vitt socker eller gluten. Mitt originalrecept är frozen vaniljcheesecake men nu såhär till Alla hjärtans dag piffar jag till den med en hallonyta som bryter av den krämiga vaniljsötman med hallonens fräschiga ton. Man kan givetvis variera den i all evighet eller låta den vara enbart vanilj i all sin perfekthet. Personligen så gillar jag att söta den med naturliga sötningsmedel som honung och kokossocker, men som LCHF:are så kan man byta ut det mot exempelvis sötströ eller sukrin gold. Här hemma bakar vi den till såväl fest som mysigare lördagskvällar (japp, jag älskar efterrätter om ni inte redan märkt det) och den har med högsta betyg hängt med på såväl jul- som midsommarbord där resten av gästerna är sockerfrälsta. Den är dessutom rackarns enkel att slänga ihop!

Och äter man inte mjölkprodukter så kan jag verkligen rekommendera min raw citron- och halloncheesecake med kardemummabotten.. Också to die for… Bakar du den? Lämna gärna en kommentar här under med hur du gillade den, det uppskattas av framtida bakare.


Mandelcrunchig botten 125 gram smör 3,5 dl mandelmjöl 2,5 msk sötning (kokossocker eller björksocker, sötströ/sukrin gold för LCHF) 2 stora nypor salt

Ugnen på 175 grader. Börja med att smälta smöret i en kastrull, ta av från plattan och häll i mandelmjöl, sötning och salt. Rör runt och bred ut jämnt på en bakpappersklädd plåt – in i ugnen i 5-10 minuter eller tills den fått färg. Ta då ur, låt svala och smula sedan sönder allt till mandelcrunch och bred ut över en springform. Jag använder en mindre storlek när jag gör cheesecakes men en vanlig storlek fungerar också. Platta till och ställ in i kylen medan du gör smeten. Cheesecakesmeten 200 gram färskost (jag använder den ekologiska färskosten från Arla utan tillsatser, säljs i 150 grams burkar) 2 ägg 2 dl grädde 1 dl sötning (honung eller björksocker, sötströ för LCHF) 1/2 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!) ev. En stor näve upptinade hallon för hallonyta

Ta fram tre skålar. Skål nr 1. vispar du äggvitorna i till en lite hårdare/fastare konsistens och ställer åt sidan. Skål nr 2. vispar du vispgrädden till en fast form utan att den blir grynig (tänk härligt vispad vispgrädde). Skål nr 3. Vispar du ner äggulor, sötning, färskost och vaniljpulver till en jämn smet. Vänd sedan ner skål nr 2 (grädden) i skål nr 3 (färskoströran) och blanda om ordentligt med en sked. Vänd till sist ned skål nr 1 (äggvitorna) försiktigt i skål nr 3 och blanda om till en jämn smet. Ta ut springformen med mandelcrunchen i och bred ut ca 4/5-delar av smeten i formen. Den sista femte delen tar du åt sidan och rör i hallonen i så att den får en härlig rosa färg som du sedan breder ut över cheesecaken. Ställ in i frysen i minst 4 timmar, ta ut ca 15-20 minuter innan servering för att den ska hinna tina upp lite lagom. Och njuuuuut!

1 250 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page