top of page
hej388

Chokladtårta med brownie, kola & frosting (utan gluten, mjölk, vitt socker eller nötter)

Okej, för er alla därute som ÄLSKAR choklad -här kommer den gudomligt goda och mäktiga CHOCOLATE TRINITY CAKE som jag bakade till Simons födelsedag! Den är överraskande enkel att baka ihop och kan varieras till både vegansk och med raw brownie istället för den med svarta bönor. JA, den innehåller en hel del sötning men är också rejält festlig och mäktig, vilket gör att man inte kan äta så stor bit. Och ibland behövs just ett sådant recept.

Här hittar ni en länk till min raw brownie som ni kan använda istället för den bakade (eller för äggfritt). Vill man inte ha alla tre lager för att det blir för mäktigt så rekommenderar jag att man testar brownien härnedanför ihop chokladfrosting och skippar kolalgret eller min brownietårta med kolatäcke (klicka här för recept).

NJUT!

CHOCOLATE TRINITY CAKE 10 portioner Brownielagret 1 paket förkokta svarta bönor, cirka 250 g avrunna (1 tetra med eko bönor brukar vara ca 230 gram) 12 urkärnade färska dadlar 2 eko ägg 1 dl kallpressad kokosolja 3 msk kakao 1,25 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker utan vaniljpulver) 2,5 tsk bakpulver 100 g mörk choklad, minst 70% (jag gillar Vivanis 92%iga utan socker/mjölk) 4 msk honung, agavesirap eller valfri sötningGör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att skölja bönorna och kärna ur dadlarna, mixa detta till en jämn smet. Smält chokladen och vispa kokosolja, ägg och den den smälta chokladen i en annan skål. Rör ner kakao, agavesirap, bakpulver och vaniljpulver i samma skål och blanda till slut ner de mixade bönorna och dadlarna. Blanda till en jämn och fin smet.

Smörj in en mindre springform med kokosolja och häll i smeten. Grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter och låt svalna medan du gör kolalagret.

Kolalagret 100 gram kokosolja 2,5 dl kokossocker 0,75 dl honung eller agave för vegansk 3 msk kakao 2,5 dl fet kokosmjölk (den vita feta delen) en stor nypa salt


Börja med att smälta kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Rör sedan i kokossocker, honung/agave, kakao, kokosmjölk och salt och låt stå och puttra under omröring i minst 30 minuter. Gör gärna kultestet för att se vilken konsistens din kola är i just nu: häll en droppe kola i ett glas med kallt vatten och rulla den mellan fingrarna – den ska bli seg och hållbar i konsistensen när den är klar. Tag av plattan och häll över browniebotten, låt svalna innan du spacklar med chokladfrostingen!

Raw chokladfrosting 2 mogna avokados 0,75 dl rå kakao 0,75 dl kokosolja 0,75 dl honung/agave/lönnsirap en nypa vanilpulver salt

Mixa samtliga ingredienser till en slät smet, smaka av med sötningen och kakaon. Ställ in i kylskåpet för att stelna till en aning. Spackla sedan tårtan och ställ in i kylskåpet.

185 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page